fbpx

Glas halfvol of halfleeg?

Glas halfvol of halfleeg

Hoe vol is jouw glas?

Is het halfvol of halfleeg? 

Of helemaal vol of helemaal leeg?

Veel mensen kijken naar wat er niet is. Ze hebben een halfleeg glas.  

Wat ontbreekt er? Wat mist er? Wat is er weg?

Ons oerbrein is gefocust op wat er niet is of wat er mis is. Want tekorten moeten worden aangevuld en ontbrekende zaken zijn een punt van zorg. Het denkt niet na, maar het voelt. We hoeven maar iets te missen en ping! Daar is het oerbrein in actie.

Het tekort moet zo snel mogelijk worden aangevuld om ons weer even tevreden te laten voelen zodat we weer alert worden op het volgende tekort.

In de afgelopen veertigduizend jaar hebben we een denkbrein ontwikkeld. We kunnen beter zien wat er werkelijk is. We kunnen beter overdenken of het klopt wat we voelen en we kunnen beter voorspellen of dit voor de toekomst een probleem zal zijn. Maar het lijkt niet of we dat brein gebruiken.

Want als we dit denkbrein zouden gebruiken dan zouden we zien dat het glas halfvol is. Dat er geen tekort is. Dat er genoeg is voor iedereen. Zelfs als je denkt dat je tekortkomt dan hebben we allemaal velen malen meer dan een groot deel van de wereldbevolking. 

Nu is er natuurlijk een groep mensen die heel goed weet dat het glas halfvol is. Zij zijn hoog ontwikkeld en hebben geleerd dat de focus verlegd moet worden. Een baby voelt een tekort, een volwassene denkt dat er overvloed is. Als je ontwikkeld bent tenminste. Daar hoor jij ook vast bij. 

Maar heb je je wel eens afgevraagd waarmee jouw glas halfvol zit? 

Wat zit erin?