fbpx

De man van duizend woorden

Ja, dit geldt ook voor vrouwen

De ongeïnteresseerde literair agent, meesterlijk vertolkt door Eddy Murphy, praat en praat. Hij heeft geen idee wat de mensen om hem heen bezighoudt, zo druk is hij met zichzelf en het verkondigen van alles wat hij te vertellen heeft. De uitgeverij waar hij voor werkt staat voor de uitdaging om het boek in handen te krijgen van een goeroe met vele volgers. De goeroe staat erom bekend dat hij niet zomaar het boek zal afstaan, maar de literair agent draait daar zijn hand niet voor om. 

Hij kletst zichzelf naar binnen in de ashram en na een bijzonder gesprek met de goeroe mag hij inderdaad het boek gaan uitgeven. Maar dan verschijnt een magische boom met duizend blaadjes bij de literair agent in de tuin. Iedere keer als hij een woord zegt verliest de boom een blad. Als het laatste blad zal vallen dan zijn de boom en hij dood.

Voor hij accepteert dat dit werkelijk het geval is, is de boom al halfleeg. Vervolgens gaat hij met gebarentaal door het leven. Alleen zodra iemand hem niet begrijpt wordt hij boos en komen er veel woorden uit zijn mond. Tenslotte heeft nog één tak bladeren. Hij wordt zuinig op zijn woorden en gaat zitten bij de boom om te luisteren. Hij begint te luisteren naar de mensen om hem heen.

Zijn laatste woorden zijn zorgvuldig. Afgewogen. Een ‘dank je’ ontvangt hij met ‘graag gedaan’. Hij toont liefde voor zijn familie. Zegt ‘ik hou van je’ tegen zijn moeder. Als de laatste drie blaadjes aan de boom hangen spreekt hij zijn laatste woorden. ‘Ik vergeef je’. Dit zegt hij tegen zijn vader terwijl hij bij zijn graf zit. Dan stort hij neer.

Natuurlijk loopt het goed af. Maar daarvoor moet je naar de film kijken. A thousand words.

Hoe kaal wordt jouw boom? Hoe snel gaat dat?

Hoeveel loze woorden gebruik je? Hoeveel niet loze, maar boze woorden komen er uit je mond? Hoeveel zorgen? Hoeveel ergernis? Hoeveel oordelen?

Hoeveel zinvolle woorden gebruik je? Hoeveel blije, positieve, opbouwende, opbeurende en liefhebbende woorden? En vooral, welke woorden zijn dat?

Overweeg deze week eens je woorden. Wat zeg je tegen iemand?

Bij alles wat je gaat zeggen kun je je afvragen: Wat voegt het toe? Wat heeft die ander hieraan?

Voegt het niets toe? Zeg dan even niets. En luister.

We hebben twee oren en één mond. Dat is niet voor niets.